Bar Botanique: writers delight in Amsterdam Oost

Nieuw jaar, nieuwe uitdaging! Ik ga op zoek naar inspirerende schrijfplekken in Amsterdam Oost – Writers Delights. Dan doel ik niet op de werkplekken die je gewoon en-mass kunt googelen maar de juweeltjes die verstopt zitten in zijstraten en op rare plekken. Niet de plekken waar snelle knotjes en staart zzp’ers samenkomen en havermoutmelk en… lees verder.

Mijn confrontatie met de mediterraanse macho

Picture this: een klein mijnwerkers dorp in het zuiden van Sardinië dat nog nooit een toerist heeft gezien. Het huishouden waar ik te gast ben bestaat uit vader, moeder, dochter en zoon. Dochter en ik slapen samen in kleine kamer – we houden de hele zomer ’s nachts een woordeloos gevecht. Zij doet ramen dicht… lees verder.

In het deeg op Sardinië

Een antropoloog bereikt niets via een notitieblokje en wat observeren. Met de voeten in de klei moet je. Of zoals op bijgaande foto met de handen in het deeg! Ik ben bezig met het bereiden van Sardijnse koekjes en dat is geen sinecure. Tenminste niet volgens de heersende taakopvatting in het Zuid-Sardijnse dorp waar ik… lees verder.

Vluchtelingenkind

Ik ben een vluchteling Nergens geaccepteerd want ik ben teveel. Ik word uitgejouwd, ik word gehaat. Ik kom in gebouwen bespoten met graffiti. Ik ben een kind aan vaders hand. Papa, laten we teruggaan. Ik jank tranen door niemand vertaald. We rennen weg. Langs de weg. Net zoals thuis. Papa, wanneer gaan we eten? Ik… lees verder.

Eigen taal

Een zandloper van emotie wil ik stuk slaan in je gezicht!! Nat van tranen sta ik voor je! Zwak, kwetsbaar, dit is godverdomme verdriet!! Ik wil dat je mijn tranen droogt met jouw t’-shirt! Geef me van katoen! mouwloos, een wasvoorschrift!! Nee niet strijken over mijn gezicht schat, deze huid is droger, doder, een schors… lees verder.

Show don’t tell

Lezers willen liever zelf tot conclusies komen dan die haarfijn uitgespeld krijgen. Leg een paar handige stenen in de rivier, dan zoeken lezers graag hun eigen weg.

Literaire wereld kijkt teveel door witte bril

Niet-witte schrijvers worden gepresenteerd als verlengstuk van hun etnische of raciale herkomst Retweet ik zojuist met veel plezier een berichtje over AsianAmerican writers (32 Essential Asian-American Writers You Need To Be Reading You’re going to need a bigger bookshelf. Buzz Feed Books) realiseer ik me dat ik gister net zoiets heb gedeeld over Afrikaanse schrijvers… lees verder.

Alcohol Moeders

  Mama! je zit aan de drank, Hou op!! Ze bidt… God de vader luistert. Maar wie zegt dat hij oren heeft?? Mama praat als de zoveelste aangeschoten voetbal. Ze hoopt dat God haar scheidsrechter zal zijn. Dat het drinken stopt wanneer De Vader fluit. Ze wil leunen op het geloof, op de Bijbelse teksten… lees verder.

Korte Bio Kevin Bruggeman

Hallo, ik ben Kevin Bruggeman Ik bengeboren in Siërra Leone en geadopteerd naar Nederland. Ik hou erg van muziek, het liefst zachte piano zoals Ludovico Einaudi. Muziek kan mij in die diepe emotionele sferen brengen waarin ik graag schrijf. Ik heb geen idolen op schrijf gebied al moet ik zeggen dat ik het werk van… lees verder.