Van manuscript naar uitgever – Een lange eenzame weg  

Blog: Hoe ik een uitgever vond (1)Meulenhoff

Afscheid nemen van een manuscript, kost mij altijd de nodige moeite. Tenslotte heb je een hele tijd gewoond in die zelf bedachte wereld omringd door personages die langzaam maar zeker je vrienden zijn geworden. En dan opeens: pang. Na de zoveelste redigeerronde moet je het schrijven loslaten anders loop je de kans om het verhaal slechter te maken in plaats van beter. Teveel redigeren, kan soms averechts werken.

Weg dus uit die veilige wereld waar je alles onder controle hebt en keihard het neonlicht in om je manuscript aan de man te brengen. Op dat moment begonnen mijn zenuwen te gieren. Zeker de eerste keer. Want hoe doe je dat? Wie benader je en hoe zet je jezelf en je geliefde werk goed in de spotlights?

Googelen dus…De ene uitgeverij na de andere struikelde over me heen. Vreemde woorden ook, niet gewoon: aanbod of samenvatting, maar fonds en synopsis. Tja, daar zakt de moed je helemaal in de schoenen als beginnend schrijvertje. Toch maar verder gaan. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste manuscript opstuurde naar uitgeverij Meulenhoff.  Waarom naar Meulenhoff, heb ik geen idee meer. Had er vast goed over nagedacht, maar het is zolang geleden.

Wachten….Hopen…Totdat:  afwijzing in paar regels. Bedankt en …uw manuscript past niet in ons fonds…wij wensen u…

Weg hoop, weg zelfvertrouwen…maar niet mijn wil om te schrijven.  Uiteindelijk vond ik zelfs een uitgever.  Maar daarover meer in een volgend blog.

 

Claudia Biegel

Vragen over dit blog, publiceren of schrijven?

Mail me via de website en ik zal graag antwoorden.