Outplacement of uitplaatsing?

outplacmentHelp ! Ik zit in de uitplaatsing

Het moest mij ook een keer overkomen…Wie krijgt er niet mee te maken? Reorganisatie, ontslag en in het verlengde daarvan: uitplaatsing. Waarom iedereen het consequent heeft over outplacement, begrijp ik niet. We hebben er immers een perfect Nederlands woord voor. Trouwens als het om asielzoekers gaat, hebben we het wel over uitplaatsing. Niemand zal het in zijn hoofd halen om te vragen hoe het ervoor staat met de outplacement van asielzoekers. Daarentegen kijken mensen mij vreemd aan als ik vertel een afspraak te hebben bij een uitplaatser…Tis maar hoe je het bekijkt…

Hoe dan ook, ik heb mijn eerste uitplaatsingsgesprek gehad. Laat ik het maar meteen verklappen: die gaat mij niet uitplaatsen…Eerder ik haar: one way ticket to hell.

Dat het wel erg moeilijk zal worden om iemand van mijn leeftijd nog ergens kwijt te kunnen, luidde een van haar eerste opmerkingen.

Ja, knikte ik en voelde mijn laatste restje zelfvertrouwen wegvloeien.

Maar goed, ze bekeek mijn cv eens en nog eens en…’Er moet toch iets te vinden zijn…met zo’n cv.’

‘Wat wil jij eigenlijk ?’ vroeg ze ineens en zo plotseling dat ik me verslikte in mijn thee.

Ik? Het gaat toch om jou, wilde ik zeggen maar slikte dat gauw in want dat was natuurlijk niet assertief en ik moest vooral mijn grenzen bewaken en dan ook nog mezelf zijn. Authentiek zeg maar én transparant.

‘Ik wil een leuke baan.’ Stomste antwoord ooit, natuurlijk. Maar wat wil je als je tegenover iemand zit met oranje gelakte nagels en een uitplaatsingslagingsscore van 90 procent en je leest in haar ogen dat jij echt niet degene zal zijn die haar score naar beneden bijstelt. Ze stopt je nog liever eigenhandig onder de grond.

‘Ja, ja…maar op jouw leeftijd…In ieder geval moet je bereid zijn om alles aan te pakken.’

‘Hoe liggen mijn kansen?’

Dit was een vraag waar ze speciaal voor ging zitten en mij indringend aankeek: ‘Dat ligt helemaal aan jou. Aan jouw mentaliteit…Als je alles wilt aanpakken, ook al is het in Maastricht en moet je ervoor verhuizen, dan zijn er mogelijkheden. Tijdelijk natuurlijk…Een vaste baan op die leeftijd is uitgesloten. We moeten wel realistisch blijven. Maar iets…ja iets moet er te vinden zijn.’

Wordt vervolgd…

Claudia Biegel

25/3/2015

 

 

 

One comment

Comments are closed.