Mevrouw Hemingway door Naomi Wood

Hemmingway

Ernest Hemmingway en zijn vrouw Hadley brengen  de zomer door op Antibes met zwemmen bridgen en borrelen. Op uitnodiging van Hadley voegt haar beste vriendin Fife zich bij hen. Fife is ook Ernets minares.

Hadley is de eerste mevrouw Hemmingway, maar zij noch Fife zal de laatste zijn. Terwijl de literaire carrière een hoge vlucht  neemt, leren vier vrouwen (Hadley Richardson, Pauline  ‘Fife’ Pfeiffer, Martha Gellhorn en Mary Welsh) wat het betekent om de beroemdste schrijver van hun generatie lief te hebben. Elke mevrouw Hemmingway dacht dat de liefde voor altijd was. Elke mevrouw Hemmingway had het mis.

Mevrouw Hemingway is opgedeeld in vier hoofdstukken. Eén hoofdstuk voor elke mevrouw Hemingway. De hoofdstukken zelf staan niet in chronologische volgorde, maar zijn opgedeeld in verschillende tijdsblokken. Dit heen en weer springen in de tijd geeft het boek een dynamisch karakter. Soms krijg je alvast een voorproefje van wat er nog staat te gebeuren en soms krijg je juist nog de aanvullende informatie die het verhaal compleet maakt.

In eerste instantie wordt Ernest omschreven als een knappe en charmante man. Hij is zelfverzekerd, kan makkelijk een praatje maken en hij hoeft er niet veel voor te doen om indruk te maken op de vrouwen.  Zelfs mannen zijn van hem onder de indruk.

Geleidelijk aan komen in het boek ook de mindere kanten van Ernest naar boven. Hij heeft zo zijn nukken: hij kan wispelturig, onbehouwen en soms ronduit gemeen zijn. Hij kan niet alleen zijn en ontmoet zijn volgende vrouw al voor hij goed en wel gescheiden is van de vorige. Maar misschien is zijn liefde voor drank nog wel groter dan zijn liefde voor vrouwen. Naarmate het boek vordert worden de ‘mixjes’ en martini’s steeds vroeger ingeschonken en neemt de hoeveelheid drank hiermee ook langzaam toe. Zijn depressies heeft hij onder controle als het schrijven goed gaat, maar ook schrijven wil op een gegeven moment niet meer lukken.

Mevrouw Hemingway is een boek over liefde, emoties en onderlinge verhoudingen. Voor je aan het boek begint, weet je al dat Ernest vier vrouwen zal verslinden in zijn leven(niet alleen deze vier maar ook een heleboel andere) maar Naomi Wood weet het zo te schrijven dat je toch wel heel benieuwd raakt naar hoe hij de ene vrouw zal verlaten om de volgende vrouw tot de zijne te maken. De schrijfster weet goed de verschillende belevingswerelden van de vrouwen te verwoorden.  Kortom een mooi boek over de vrouwen van Hemingway.

Mevrouw Hemingway is geschreven door Naomi Wood

en uitgegeven door Querido
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145

BRON: Oost-Online 

 

2 comments

Comments are closed.