Halfbroer van Nicolien Mitzee

Halfbroer kaftBoek van de week

Marlèn Nolta boekverkoper bij Boekhandel van PampusKNSM-laan 303

De halfbroer van Nicolien Mizee

Er zijn boeken waarvan ik denk dat ze speciaal voor mij geschreven zijn en ‘De halfbroer’ van Nicolien Mizee is er zo een. Het heeft iets te maken met een ironische kijk op het leven, soms op het karikaturale af, met zinsnedes waar ik hardop om moet lachen, personages die de aadem doen stokken van ontroering.

Loepzuiver en bloedeerlijk verwoordt schrijfster Marly Sanders hoe zij zich verhoudt tot de verwarrende buitenwereld, haar manipulerende, egocentrische  moeder, licht dementerende vader, eigenzinnige zus, broer, geliefde en uiteindelijk de halfbroer. Terwijl haar carrière langzaam een vlucht neemt en zij wel degelijk haar mannetje staat in de literaire wereld, blijven de privébeslommeringen haar in verwarring brengen.

Als haar vriend op een gegeven moment onaangekondigd met z’n antidepressivumpillen gestopt blijkt te zijn, snapt  ze zijn rare gedrag opeens van de laatste maanden, waarop hij voorstelt om dan maar weer te beginnen. Zij vraagt dan onzeker:

’En telt het huwelijksaanzoek dan nog wel?’
Ja, dat blijft staan’
‘Neem dan maar weer lekker een pilletje’’ zei ik, ‘in deze ruwe tijden gedijt een fijn bewerktuigd heer als jij beter op een bodem van psychofarmaca.’

Er komt weer geen normaal mens in voor, zou Gerard Reve tevreden verzuchten. Een dikke aanrader voor de dwarse lezer.

_____

De halfbroer is geschreven door Nicolien Mizee
en uitgegeven door Nijgh en van Ditmar

Bron: http://www.oost-online.nl/index.php/cultuur/cultuur-en-meer/boek-van-de-week/3437-een-dikke-aanrader-voor-de-dwarse-lezer

 

Share/Save/Bookmark