Boek van week 39 – 2015

De boekhandel

De boekhandel

Schrijfster Penelope Fitzgerald is voor iedereen van middelbare leeftijd die ooit nog eens een boek wil schrijven een bron van hoop. Zij debuteerde op haar 58ste, schreef negen romans en twee biografieën, werd vier keer genomineerd voor de Booker Prize en won deze éénmaal. In Nederland is zij niet zo bekend, maar gelukkig heeft uitgeverij Karmijn het onlangs aangedurfd De Boekhandel uit te geven. Een pareltje.

Wespennest

Florence, een weduwe van middelbare leeftijd, koopt een pand in het geïsoleerde kustplaatsje Hardborough om daar een boekhandel te beginnen. Het dorpje blijkt echter een wespennest waarin allerlei tegengestelde belangen spelen. Er is aardig wat veranderd in het boekhandelswezen.

Geen feelgood boek

Florence is tamelijk eenzaam. De enige hulp die ze krijgt is van de vroegwijze 10-jarige Christine, en een beetje van de eenzelvige meneer Brundish. De rest van het dorp is flegmatiek, roddelzuchtig, durft geen stelling te nemen of is ronduit vijandig. Dat maakt het lezen van De Boekhandel nogal benauwend. Het is geen feelgood boek, geen romantisch inkijkje in het leven van een boekhandelaar met hier en daar een uitweiding over hoe lezen het leven verrijkt. Niemand in het dorp lijkt echt van lezen te houden. De beschrijvingen van het dorpsleven zijn scherp, soms met humor, soms navrant. Het is geen reclame voor het plattelandsleven, noch voor het boekenvak. Dat het spookt in het boekhandelspand helpt ook niet echt.

Bron: Oost-Online

.De Boekhandel is geschreven door Penelope Fitzgerald,

vertaald door Mieke Prins en

uitgegeven door uitgeverij Karmijn.

Leo Kenter is boekverkoper bij Pantheon Boekhandel, Sint Antoniesbreestraat 132