Boek van maand september

Korte verhalen over het leven van een gecompliceerde vrouw

Haar leven lang heeft Olive Kitteridg lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een kuststadje in Maine. Haar leerlingen hebben vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama’s achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.

September coverMet Olive Kitteridge beurtelings als hoofdpersoon, bijfiguur en passant worden de grote en kleine drama’s achter de voordeuren beschreven. Huwelijken vallen uiteen, kinderen verdwijnen, bejaarde vrijages worden serieus ove rspel. Er wordt gestorven en geboren, er is depressiviteit en zelfmoord, het lijkt, kortom, het leven zelf wel. Terwijl het merendeel van de verhalen andere hoofdpersonen heeft, is Olive Kitteridge overal aanwezig, voor op het toneel of in de coulissen.

Strout (winnaar van de Pulitzerprijs) vlecht alles op een uiterst aangename manier door elkaar, in het passende tempo van het dorpsleven. Niet alleen Olive, maar ook andere hoofdfiguren duiken in een volgend verhaal weer als passanten op en omgekeerd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een hecht vlechtwerk dat als een roman gelezen kan worden.

Naar het eind toe, als Olive Kitteridge er alleen voor staat, komt de nadruk in de vertelling steeds meer op haar te liggen. Ze heeft tot dan een op het oog weinig sensationeel leven gehad. Haar huwelijk met de goeiige Henry, diens dood, het huwelijk, de scheiding en het nieuwe huwelijk van haar enige zoon Christopher, die uiteraard beide keren trouwt met door Olive gehate vrouwen.

Een  roman, die bestaat uit korte verhalen over het leven van een gecompliceerde vrouw die ongelukkig zijn tot een kunst heeft verheven. Maar uiteindelijk besluit om toch nog iets van haar leven te maken.

____

Olive Kitteridge is geschreven door Elizabeth Strout
vertaald door Marijke Versluys
en uitgegeven door Atlas Contact
Sanne Fase 
is boekverkoper bij Java Bookshop

Bron: Oost-Online