Boek van de week

 

Het lezen van korte verhalen is zo fijn omdat het altijd wel ergens tussendoor kan. Een mooi afgerond verhaal, in tien, twintig, dertig pagina’s, daar is altijd nog wel tijd voor. Korte verhalen zijn ook te gebruiken als ‘bumper’ tussen twee romans, om even los te komen van het vorige boek zonder meteen weer vol aan de bak te moeten.

Het genre zit in de lift. Er verschijnen veel bundels. Hierbij een paar uitgelicht: Honingdauw van Edith Pearlman, Vuurpijlen vangen van Karen Köhler en  De moord op Margaret Thatcher van Hillary Mantel.

Hilary Mantel is bekend van Woolf Hall. Deze grand old lady van de Britse literatuur is schrijfster van mooie historische romans. In deze bundel schrijft zij echter  vileine, ja, ronduit gemene verhalen. De verhalen hebben een licht ontwrichtende werking en moeten met mate geconsumeerd worden.

Vuurpijlen vangen van de Duitse actrice Karen Köhler bestaat uit negen totaal verschillende verhalen, van grappig tot hartverscheurend, van surrealistisch tot heel erg hier en nu. Ze experimenteert naar hartenlust met het genre (een verhaal in ansichtkaarten, goed gedaan) en laat de emoties van de lezer ook alle kanten op schieten. Ook hier weer de waarschuwing: niet allemaal achter elkaar lezen.

De laatste bundel is Honingdauw van Edith Pearlman. In een woord: mooi.

De moord op Margaret Tacher is geschreven door Hilary Mantel en uitgeven door Meridiaan

Vuurpijlen vangen is geschreven door Karen Köhleen uitgeven door Podium

Honingdauw is geschreven door Edith Pearlman en uitgeven door Lebowski

BRON: Oost-Online      Boeken zijn te koop bij Linneausboekhandel en de boekhandel bij u in de buurt

Afbeeldingsresultaat voor Oost-online